Sterk solidair signaal: ruim 500 jongeren offeren vakantie op voor wereldwijd vrijwilligerswerk

23 juni 2024

Persbericht-

Deze zomer trekken ruim 500 jongeren tussen 15 en 30 jaar via Bouworde vzw op vrijwilligersreis. Daarbij offeren ze een stukje van hun vakantie op om als vrijwilliger mee te werken op diverse projecten wereldwijd. 
In het licht van de recente verkiezingsuitslag is dat een krachtig en hoopvol solidair signaal

Deze zomer trekken 504 jongeren tussen 15 en 30 jaar met Bouworde vzw op vrijwilligersreis. Een groot deel van de reis gaan ze als vrijwilliger aan de slag bij zinvolle lokale projecten. Ze voeren allerlei technische, sociale en/of ecologische taken uit, met en voor de plaatselijke bevolking. In totaal steunen vrijwillige jongeren deze zomer 61 projecten in 32 landen.

In Tanzania zullen 3 groepen helpen bij het opknappen van een lagere school, in Servië organiseren de jongeren activiteiten voor vluchtelingen en in Estland gaan de vrijwilligers aan de slag in een nationaal park om er de natuur te beschermen, … om slechts enkele voorbeelden te geven. 

“Zeker in het licht van de recente verkiezingsuitslag zien we het als een krachtig solidair signaal dat er nog steeds zo veel jongeren kiezen om hun vakantie met vrijwilligerswerk in te vullen”, aldus Wannes Victoor, coördinator bij Bouworde. “Jongeren sturen zo niet alleen maar een krachtig signaal uit. De impact van een vrijwilligersreis reikt verder” zegt Victoor. “Uit onze recente impactmeting blijkt dat ruim 94% van de bevraagde vrijwilligers aangeven dat de vrijwilligersreis hun blik op de wereld verruimd heeft. Daar zijn we als organisatie erg fier op. Die kritische wereldburgers hebben we echt wel nodig voor een warme samenleving.”

In totaal gaan er dit jaar (voorlopige cijfers) maar liefst 785 jongeren op vrijwilligersreis met Bouworde, met dank aan heel wat middelbare scholen.

Vrijwilligers Jaarbasis

Buiten de zomermaanden kiezen namelijk ook steeds meer scholen ervoor om de klassieke eindejaarsreis naar Rome of Parijs net iets anders in te vullen via vrijwilligerswerk. Het aantal deelnemers uit scholen steeg afgelopen jaren flink. In 2024 gaan 249 jonge vrijwilligers via hun school op vrijwilligersreis, een stijging van bijna 70 procent vergeleken met 2022, toen 147 jongeren deelnamen.
 
“Wie deze zomer nog met Bouworde op vrijwilligersreis wil, moet zich haasten want er resten intussen niet veel vrije plaatsjes meer. Via onze website ontdek je in een oogopslag welke projecten nog vrijwilligers zoeken”, zegt Wannes Victoor. 


Terug naar boven