Bouworde vzw organiseert vrijwilligersreizen, ook bouwkampen genoemd, voor jongeren van 15 tot 30 jaar op meer dan 70 projecten in binnen- en buitenland.
Een vrijwilligersreis is een unieke inleefervaring, waarbij jongeren samen met leeftijdsgenoten als vrijwilliger aan de slag gaat. Tijdens je bouwkamp voer je allerlei technische, sociale en/of ecologische taken uit, met en voor de plaatselijke bevolking.
Door intensief samen te leven en te werken ontdek je de wereld op een heel andere en bijzondere manier.
Ver weg, dichtbij, een korte break, enkele weken of maanden weg, alleen of met vrienden aansluiten bij een groep (internationale) jongeren, met je eigen klas of jeugdbeweging … het kan allemaal!
Het programma en het takenpakket zijn vooraf al grotendeels bepaald. Toch vragen we je om flexibel te zijn. Wijzigingen zijn altijd mogelijk. Bij grote wijzigingen , laten we je op tijd iets weten en zoeken we een gelijkaardig alternatief met een vergelijkbare taakinvulling.
Welk werk je precies gaat doen, hangt heel erg af van de noden van het project op het moment dat jullie daar zijn. Het werk kan bestaan uit:
Om deel te nemen heb je geen ervaring of voorkennis nodig, wél een flexibele ingesteldheid en een open geest. Als vrijwilliger help je bij de uitvoering van het werk, vaak samen met lokale vaklui. Een technisch begeleider zet je op weg en stuurt bij waar nodig.
Elke vrijwilliger werkt bovendien naar eigen vermogen en kunnen. De ene persoon is immers (fysiek) op bepaalde vlakken tot meer in staat dan de andere.
Op vrijwilligersreis werk je meestal vijf dagen per week en 8u per dag. Twee dagen per week (meestal het weekend) ben je vrij om te ontspannen en het land te verkennen.
Op sommige kampen vullen jullie de vrije tijd zelf in, op andere kampen organiseert het project mee de vrije tijd of soms ligt het vrijetijdsprogramma al helemaal vast.
Enkel bij de kampen voor 15-18-jarigen en 18-25-jarigen is de vrije tijd al inbegrepen in de totaalprijs. Bij alle andere bouwkampen betaal je de kosten tijdens de vrije tijd zelf nog, bovenop de kampprijs.
De heen- en terugreis zijn per vliegtuig, trein, bus of een combinatie.
We zoeken telkens naar de beste optie en houden daarbij rekening met de prijs en het milieu. Ook externe factoren zoals bv. het land, de periode en de vertrekdata spelen een rol. Daardoor ben je soms langer onderweg dan wanneer je bv. gewoon een rechtstreekse vlucht zou nemen.
De startdatum, die je bij een bouwkamp terugvindt, is de vertrekdatum vanuit België. De vermelde einddatum is de aankomstdatum terug in België.
Neen, je reist steeds samen met je groep. Deelnemers van de kampen voor 18-30-jarigen krijgen voor vertrek een gedetailleerde reisomschrijving en reizen zelfstandig in groep naar het project. De kampen voor 15-18-jarigen en 18-25-jarigen worden steeds begeleid door respectievelijk twee en één begeleider(s).
Houd er rekening mee dat vluchturen altijd kunnen veranderen. Plan dus best niets in de dag voor vertrek en de dag na terugkomst. Ongeveer 10 dagen voor vertrek ontvang je jouw e-tickets. Als de uren hierna nog zouden wijzigen, brengen we je daarvan meteen op de hoogte.
Dit is in principe niet mogelijk. We maken groepsboekingen en hanteren het principe "samen uit, samen thuis". Het gaat ten slotte om een groepsreis.
Onze vrijwilligersreizen zijn bewust heel toegankelijk en laagdrempelig. Iedereen kan dus deelnemen en voorkennis is niet nodig. Wel rekenen we op een flinke portie enthousiasme en motivatie om de handen uit de mouwen te steken. Daarnaast ben je bereid om vooraf een aantal vormingen te volgen. Er zijn wel een aantal woonplaatsvereisten en leeftijdsvoorwaarden.
Je kan alleen deelnemen aan onze vrijwilligersreizen als je bent gedomicilieerd in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en als je bent aangesloten bij een Belgische mutualiteit. Jongeren die hun domicilie in Nederland hebben, kunnen terecht bij onze Nederlandse collega’s.
Deelnemen kan vanaf het jaar waarin je de aangeduide ondergrens (15 of 18) bereikt en tot het jaar van de aangeduide bovengrens (18, 25 of 30). Binnen deze leeftijdsgroepen gelden er, afhankelijk van o.a. de intensiteit van het project, soms bijkomende leeftijdsvoorwaarden:
De meeste vrijwilligers die zich inschrijven voor een vrijwilligersreis kennen nog niemand bij inschrijving. Je kan je wel samen met één of meerdere vriend(inn)en in schrijven. We houden hier rekening mee bij je inschrijving.
Als er ook internationale deelnemers bij je kamp vermeld staan, dan zijn dit meestal Duitsers, Nederlanders, Italianen of Oostenrijkers (vrijwilligers van Internationale Bouworde).
Ja, je kan deelnemen aan een bouwkamp vanaf het jaar waarin je 15 wordt. Als je dit jaar nog 15 wordt, kan je gewoon deelnemen.
Het jaar waarin je 18 jaar oud wordt, kan je kiezen:
Op welke dag je precies verjaart maakt dus geen verschil voor je kampkeuze, we kijken enkel naar je geboortejaar.
Helaas pindakaas. Je kan met ons meegaan op reis tot het jaar waarin je 30 jaar oud wordt.
Bouworde organiseert geen kampen voor personen ouder dan 30. Ben je ouder dan 30 en heb je interesse om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland? Neem dan contact op met onze partnerorganisatie in Nederland: IBO Nederland. Zij organiseren wel bouwkampen voor volwassenen.
Bij alle vrijwilligersreizen voor 18-25-jarigen zijn naast het vervoer en verblijf ook de vrijetijdsactiviteiten en begeleiding (zowel tijdens werk als vrije tijd) inbegrepen in de totaalprijs. Een aanrader voor wie met iets meer omkadering en net iets zorgelozer op vrijwilligersreis wil.
Bij de vrijwilligersreizen voor 18-30-jarigen vult de groep grotendeels zelf de vrije momenten in, waardoor de kosten hiervoor nog niet in de kampprijs zitten. Een van de groepsgenoten is begeleider van de groep maar die heeft heel wat minder omkaderende taken dan de begeleider bij 18-25-jarigen. Een aanrader voor wie op zoek is naar een vrijwilligersreis met net wat meer vrijheid.
Op alle vrijwilligersreizen gaan er één of meerdere begeleiders mee.
Ter plaatse kan je ook rekenen op een projectverantwoordelijke die je eerste aanspreekpunt is tijdens je vrijwilligersreis (bv. in geval van problemen).
In geval van nood (bv. ongeval) tijdens je bouwkamp kan je ook dag en nacht, 7 dagen op 7 een Bouwordemedewerker in België contacteren via het noodnummer.
Heb je zelf interesse om begeleider te worden? Ga dan naar de pagina Begeleider bij Bouworde.
Je hebt geen (technische) voorkennis nodig om deel te nemen aan een bouwkamp. Je moet wel bereid zijn de door Bouworde georganiseerde Preparee te volgen. Daarnaast nodigt je groepsbegeleider je voor vertrek ook uit op een check-in. Tot slot ben je van harte welkom op onze workshops.
We willen jongeren goed voorbereiden op hun bouwkampavontuur. Daarom organiseren we voor elk kamp een verplicht voorbereidingsmoment (Preparee). Hier krijg je alle praktische info over je vrijwilligersreis en kan je kennis maken met je groepsgenoten. De datum van de Preparee staat op de website bij elk kamp. Hou deze datum zeker vrij!
Interesse om te leren metselen? Nieuwsgierig naar de Marokkaanse keuken of Nepalese cultuur? Graag wat meer weten over de islam of benieuwd naar hoe je het zero waste-principe op reis kan toepassen...? Check het workshopaanbod en schrijf je vrijblijvend in.
Op de website staat bij ieder kamp of je een internationaal paspoort en/of visum nodig hebt. Op de Preparee krijg je alle info over de nodige reisdocumenten. Na de Preparee vind je deze info terug op je Bouworde-account. Je staat zelf in voor het aanvragen van je internationaal paspoort en/of visum.
Op de website staat bij ieder kamp of er specifieke vaccinaties nodig zijn. Op de Preparee krijg je meer info over de nodige vaccinaties. Na de Preparee vind je deze info terug op je Bouworde-account. We volgen hierbij de richtlijnen van het Instituut voor Tropische geneeskunde. Raadpleeg voor vragen of advies je huisarts.
De Preparees zijn verplicht voor alle deelnemers. We vragen om meteen bij inschrijving de datum van jouw Preparee vrij te houden. Kan je onmogelijk naar de voorziene Preparee komen? Verwittig Bouworde en dan nodigen we je uit voor een inhaalpreparee.
Zodra je bent ingeschreven, kan je in Mijn Bouworde de namen en contactgegevens van jouw kampgenoten terugvinden.
Deelname aan workshops is niet verplicht. Ze zijn een aanvulling op de Preparee, waar je voornamelijk praktische informatie krijgt en een algemene voorbereiding. We linken relevante workshops aan de kampen, zodat je je extra goed kan voorbereiden op jouw vrijwilligersreis.
De prijs van je kamp vergoedt alle kosten die we maken om jouw vrijwilligersreis te organiseren. De prijs omvat:
Hou er rekening mee dat bij lastminute-inschrijvingen de deelnamekost hoger kan liggen dan vermeld op de website (omwille van een stijging in de vliegticketprijs).
Bekijk hier de tabel met wat inbegrepen is in de prijs.
Voor sommige kampen is er extra geld nodig om nuttig werk te kunnen verrichten. Heel wat van de door Bouworde gesteunde projecten hebben weinig of geen financiële middelen. Hierdoor is het voor hen vaak onmogelijk om zelf (werk)materiaal aan te kopen. Fondsenwerving is voor deze projecten dan ook een must.
Op je kamppagina kan je zien of het voor jouw kamp nodig is om extra fondsen te werven en hoeveel er ongeveer nodig is om jouw project vooruit te helpen. In het kampaanbod worden deze kampen met een €-teken aangeduid.
De fondsenwerving is een belangrijk onderdeel van vrijwilligerswerk. Met de geworven fondsen wordt immers:
Via het Bouwordefonds kunnen jongeren die kunnen aantonen dat ze recht hebben op verhoogde tegemoetkoming, een financiële tegemoetkoming krijgen en tegen een sterk verminderde prijs deelnemen aan een vrijwilligersreis. . Een tegemoetkoming vraag je, vóór je kampinschrijving, aan door te mailen naar Charlotte.
Bouworde is een vzw die gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid. De subsidies dekken echter enkel een deel van de kosten die Bouworde heeft voor haar algemene werking. Daarom zijn we genoodzaakt om een bijdrage te vragen aan de deelnemers. De kampprijs die je betaalt dient om de reële kosten (vliegtickets, logement, maaltijden, verzekeringen...) te dekken. Bouworde vzw maakt géén winst uit de bijdragen van deelnemers.
Ja, de vlucht is steeds inbegrepen in de prijs. Bouworde boekt voor alle deelnemers steeds de heen- en terugvlucht.
Dat kan. Neem contact op met Bouworde om een praktische regeling uit te werken. We vragen wel om binnen de zeven dagen een voorschot te betalen. Het saldo moet uiterlijk anderhalve maand voor vertrek betaald zijn.
Op het einde van jouw aanmelding voor een reis, kan je meteen betalen, maar dit is niet verplicht. Je hebt na jouw aanmelding 7 dagen de tijd om het kampgeld over te schrijven. Hierna is jouw plaats niet meer gegarandeerd. Als je graag in schijven wenst te betalen of beroep wilt doen op het Bouwordefonds, wacht je nog met betalen en stuur je meteen na jouw aanmelding een mailtje naar info@bouworde.be.
We zorgen ervoor dat je goed verzekerd op vrijwilligersreis vertrekt.
Elke deelnemer is verzekerd voor ongevallen en burgerrechtelijke aansprakelijkheid (t.o.v. derden). Deze verzekeringen gelden ook tijdens de voorbereidende vormingen.
Voor jongeren die naar het buitenland reizen sluiten we ook nog een extra reisverzekering af, waarin annulering, medische kosten en reisgoed gedekt worden (onder bepaalde voorwaarden). Deze verzekering wordt afgesloten bij Allianz (Flight Selection, zonder exclusieve garanties) en is aanvullend op je eigen ziekteverzekering. Het is dus niet nodig om zelf ook nog een extra reisverzekering af te sluiten voor je kamp.
Kijk de volledige polis van Allianz in.
Bouworde sluit voor alle deelnemers die naar het buitenland reizen een annulatieverzekering af. Als je niet meer kan deelnemen, bekijkt de verzekering de reden van annulatie. Is het voor de verzekering een geldige reden, dan krijg je een groot deel van je kampgeld terug. Bouworde houdt € 10 dossierkosten in en ook de kost van de verzekering zelf kan je niet recupereren.
Is het voor de verzekering geen geldige reden, dan krijg je in principe niets terug. Toch doen wij ons best om je nog zoveel mogelijk terug te betalen. Hoeveel je exact terug krijgt, hangt af van dossier tot dossier.
Kan je niet meer deelnemen of heb je vragen over de annulatievoorwaarden, neem dan contact op met Bouworde.
Lees de volledige polis na.
Annuleren omwille van herexamens kan en is een geldige annulatiereden op voorwaarde dat het herexamen plaatsvindt tijdens of binnen 31 dagen na de reis en uitstel onmogelijk is. Bouworde houdt €10 dossierkosten in. Ook de kost van de verzekering zelf kan je niet recupereren. Verwittig Bouworde wel zo snel mogelijk van je annulatie.
Lees de volledige polis na.
Verwittig Bouworde zo snel mogelijk. Wij openen dan een verzekeringsdossier voor je en de verzekering beslist of het om een geldige annulatie gaat.. Let op: niet alle medische redenen zijn geldig voor de verzekering. Zo komen psychische aandoeningen of chronische ziektes (waar je al bij inschrijving notie van hebt) niet in aanmerking voor terugbetaling. Bouworde houdt € 10 dossierkosten in en ook de kost van de verzekering zelf kan je niet recupereren.
Lees de volledige polis na.
De verzekeringsmaatschappij komt tussen wanneer je voortijdig uit het buitenland moet terugkeren wegens het overlijden van een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad. Neem in dat geval steeds zo snel mogelijk contact op met Bouworde.
Lees de volledige polis na.
Op de website kan je al onze vrijwilligersreizen terugvinden. Door gebruik te maken van de filters, kan je op zoek gaan naar een kamp dat bij jou past. Als je bij een kamp op “Meer info” klikt, kom je op de detailpagina van het kamp terecht. Hier zie je rechts bovenaan een groene knop met “Aanmelden voor dit kamp”. Als je daarop klikt start het aanmeldproces, waarbij je alvast enkele gegevens moet doorgeven. Op het einde van dit proces, kan je al meteen betalen en ook meteen al extra info en jouw medische fiche invullen. Na betaling (moet binnen de 7 dagen), krijg je een bevestiging van jouw inschrijving.
Als je moeilijkheden ondervindt bij het inschrijven, neem dan contact op met Jo.
Bij inschrijving kan je in jouw medische fiche aanduiden dat je vegetariër bent. Bouworde geeft dit door aan de verantwoordelijke ter plaatse. In de mate van het mogelijke zullen ze hiermee rekening houden. Let wel, in sommige landen is het erg moeilijk om hier rekening mee te houden (groenten zijn soms schaars, vegetarisch eten is niet altijd gekend...).
Ook andere voedingsvoorkeuren en allergieën kan je via de medische fiche doorgeven.
Wil je van kamp veranderen, contacteer dan snel een medewerker van Bouworde. Als er op het bouwkamp waarnaar je graag zou veranderen nog plaats is en we nog geen ticket voor jou hebben vastgelegd, bekijken we of we je inschrijving nog kunnen wijzigen.