Bouwordebos breidt verder uit!

03 oktober 2024

Goed nieuws voor de natuur!

Bouworde heeft 1,23 hectare extra bosgrond gekocht in Vresse-sur-Semois (in de Belgische Ardennen), waardoor ons Bouwordebos nu 2,7 hectare groot is – bijna vijf en een halve voetbalvelden. Het extra stuk bos is gerealiseerd met de opbrengst van de ecotaks die vrijwilligers tussen 2019 en 2024 betaalden als ze op vliegreis vertrokken.

Samen met natuurbehoudsorganisatie Natagora willen we dit stukje natuur beschermen en er een oerbos van maken. Dit project helpt ons de impact van CO2-uitstoot van onze vliegreizen te verkleinen én bewustzijn te creëren over duurzaam reizen én vrijwilligen.

Bouworde En Duurzaamheid Uitstap Bouwordebos (5) Liggend

Inzetten op bewustmaking

“Vrijwilligers die zich inschrijven voor een vrijwilligersreis en met het vliegtuig reizen, betalen steeds een ecotaks (van 5 à 10€). Met de opbrengst breiden we de bosgrond in Vress-sur-Semois nu uit en stellen we waardevolle natuur veilig voor de toekomst. Dat is iets waarin we ook in de toekomst zullen blijven investeren. Zo willen we de impact van de CO2-uitstoot van onze vliegreizen enigszins verminderen.” zegt coördinator Wannes Victoor.

Daarnaast willen we onze vrijwilligers vooral ook bewustmaken van de impact die hun reis heeft op het klimaat. “Zo moedigen we onze vrijwilligers ook aan om hun vliegreis 100% CO2-neutraal te maken via erkende organisaties (bijvoorbeeld via Treecological), maar is duurzaamheid ook een belangrijk thema tijdens voorbereidende vormingen. Zo voorzien we een workshop rond Zero Waste en sensibiliseren we deelnemers o.a. rond waterverbruik op bouwkamp.”, aldus Wannes.

Bouworde en duurzaamheid?

Benieuwd welke concrete acties onze organisatie nog onderneemt om onze duurzaamheid te vergoten en wat we concreet doen om vrijwilligerswerk zo duurzaam mogelijk te maken? Lees dan zeker ons duurzaamheidsdossier door.

Bouworde En Duurzaamheid Uitstap Bouwordebos (7) Liggend

Zelf op wandel?

Het Bouwordebos zelf ontdekken?

Dat kan via een mooie wandeling van 9 km vanuit Vresse-sur-Semois. De wandeling volgt de meanderende Semois en steekt die zelfs over via de ‘Pont de Claies’, een bijzondere brug die enkel in de zomer toegankelijk is. Buiten de zomermaanden kan je de wandeling best inkorten. Via een lus omheen het Bouwordebos kom je uiteindelijk weer aan in het pittoreske Vresse-sur-Semois. 

Wandeling Bouwordebos

Benieuwd? Download het gpx-bestand, importeer in je favoriete wandelapp en trek de natuur in!

Bouworde En Duurzaamheid Uitstap Bouwordebos (2)

Terug naar boven