Duurzaamheid

30 maart 2020

11 manieren waarop Bouworde zich inzet voor duurzaamheid

7500 jongeren op straat voor het klimaat in Brussel, 10 000 jongeren in Gent, meer dan 3000 in Antwerpen, ... De straten kleurden afgelopen weken uitgesproken jong. Jong, geëngageerd, maar vooral ook bezorgd over onze toekomst.

Ook Bouworde is bezorgd! Als organisatie die heel wat vliegreizen afsluit voor haar vrijwilligers is er, laten we eerlijk zijn, nog heel wat werk aan de winkel. Maar we zijn vastbesloten om van duurzaamheid een topprioriteit te maken. We willen dat de huidige generatie op vrijwilligersreis kan, zonder dat toekomstige generaties daar de prijs voor betalen.

11 manieren waarop Bouworde zich vandaag al inzet voor duurzaamheid:

 1. We steunen wereldwijd maar liefst 21 ecologische projecten.
 2. We heffen een ecotaks op elke vrijwilligersreis. Met de opbrengst worden nieuwe bomen geplant en  natuurgebieden behouden.
 3. Naar buurlanden reizen we altijd per trein/bus.
 4. Tijdens een vorming eten we enkel nog vegetarisch/lokaal.
 5. We drukken onze brochures en flyers op gerecycleerd papier of papier met FSC duurzaamheidslabel.
 6. Vliegreizen van personeel worden altijd 100% gecompenseerd (via www.treecological.be bijvoorbeeld).
 7. Bouworde bebost via vrijwilligers een stuk grond in Ecuador en werkt aan een oerbos in eigen land. Deze gebieden worden zo veilig gesteld voor de toekomst.
 8. We sensibiliseren onze vrijwilligers rond het thema, o.a. via de workshop duurzaam reizen.
 9. We bieden steeds vaker een alternatief vervoersmiddel aan. Naar Regello (Italië) en Polen bijvoorbeeld.
 10. Tijdens preparees en workshops voorzien we zoveel mogelijk Fairtrade en bio (thee, koffie, fruitsap, ecologische zeep en toiletpapier, ...)
 11. Op vrijwiligersreis kiezen we voor lokale, kleinschalige logies en (bouw)materialen kopen we ter plekke om de lokale economie duurzaam te ondersteunen.
Duurzaamheid

Lossen we hier alles mee op? Neen, dat niet, maar het is een stap in de goede richting. Het toont vooral dat we, net als zovelen van onze jongeren, klaar zijn om écht werk te maken van een duurzamer beleid. En daar zijn we best trots op, net als op onze doordacht spijbelende, geëngageerde jeugd!

Lees het volledige duurzaamheidsdossier


Terug naar boven