Srebrenica

BA2400 - Bosnië en Herzegovina

Bouw je mee aan een ecologisch dorp?

In Srebrenica, een stad in het oosten van Bosnië-Herzegovina die 25 jaar geleden heel hard getroffen werd tijdens de bloederige burgeroorlog (o.a. via etnische zuiveringen), willen enkele jonge overlevenden in hun oorspronkelijk dorp een gemeenschap uitbouwen die in vrede leeft en zich verzet tegen het groeiend nationalisme en racisme.
Zo willen ze het volledig verwoeste en onbewoonde dorp Kasapic omvormen tot een ecologisch duurzaam dorp (genaamd Ekometa). Ze hopen dat het dorp zich in harmonie met de prachtige natuur van de regio zal ontwikkelen. Duurzaam toerisme, ecologie en lokale gemeenschapsontwikkeling moeten de basis vormen voor het nieuwe dorp.

Bouw jij mee aan dit unieke project?
Er zijn de afgelopen twee jaar al vier huizen en een molen gebouwd. In de zomer van 2024 help je als vrijwilliger verder bij de afwerking van de molen. Daarnaast bouw je mee aan een houten huis dat zal dienen als jeugdcentrum en waar allerlei (internationale) jeugdgroepen kunnen verblijven.

Tijdens je bezoek aan Srebrenica is een bezoek aan het Srebrenica Memorial Center natuurlijk een evidentie en leer je meer over de turbulente geschiedenis van de stad en de regio.
Daarnaast kan je prachtige wandelingen maken in de bergen in de buurt, alsook gaan zwemen in de meren van Jadar en Perucac.

€ 625 18-30 jaar
Max. deelnemers: 5
31/08/24 > 16/09/24
Vragen over dit kamp? Inschrijvingen gesloten Volzet
P1070769.JPG

Groepssamenstelling

Je gaat werken in een internationale groep. Naast de 5 Vlaamse vrijwilligers zullen er dus ook nog internationale vrijwilligers aanwezig zijn.

SDGs

Vrede, justitie en sterke publieke diensten Partnerschap om doelen te bereiken Ongelijkheid verminderen Duurzame steden en gemeenschappen Klimaatactie
P1080136.JPG

Verblijf

Je slaapt op het project zelf. Er zijn bedden aanwezig, maar je neemt wel een slaapzak mee.

Maaltijden

Je helpt met de bereiding van de maaltijden.

Reisgegevens

Je vliegt naar Bosnië-Herzegovina. We voorzien de eerste en de laatste nacht nog een overnachting in ofwel Sarajevo ofwel Banja Luka. De volgende dag vertrek je met het openbaar vervoer naar het project. Meer uitleg volgt op de preparee en een gedetailleerde omschrijving krijg je twee weken voor vertrek samen met de nodige tickets.

Reisdocumenten

Je Belgische ID-kaart volstaat om naar Bosnië-Herzegovina te reizen.

 

Reisgeneeskunde

Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je basisvaccinaties. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. mogelijke extra vaccinaties.

 

Voorbereiding

Je wordt verwacht om deel te nemen aan de Preparee. Tijdens dit kennismakingsmoment krijg je meer info over Bouworde & jouw specifieke vrijwilligersreis en leer je je groepsgenoten kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Schrijf je samen met het kamp meteen ook in voor de preparee door hieronder op de link te klikken.

26/06 - Preparee Bosnië en Herzegovina ('s avonds in Leuven)

Naast de preparee organiseren we interessante en verdiepende workshops ter voorbereiding op je vrijwilligersreis. Via de linken hieronder kan je je inschrijven voor deze boeiende sessies:

16/03 - houtbewerking voor beginners
27/04 – workshop zero waste
27/04 - workshop EHOB (eerste hulp op bouwkamp)

Wanneer je inschrijving voor het kamp afgerond is, kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Prijs

  • Inbegrepen: vlucht heen en terug, overnachting in Sarajevo, accommodatie en eten tijdens de werkweek, administratie en voorbereiding, verzekering (reisbijstand-, annulatie-, ongevallenverzekering en burgerlijke aansprakelijkheid).
  • Niet inbegrepen: Onvoorziene taksen en heffingen, accommodatie, eten en vervoer tijdens de vrije dagen, maaltijden, vervoer en bezienswaardigheden in Sarajevo, plaatselijke vervoerskosten (in Sarajevo), persoonlijke medicatie en inentingen
  • Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte
  • In schijven betalen: Bij Bouworde is het zeker ook mogelijk om het bedrag in schijven te betalen. Indien je dat wenst, stuur je een mailtje naar wannes

Terug naar boven