Na de verwoestende aardbeving van 2015 werd er snel een tijdelijke gezondheidspost opgericht in Fakhel, een klein bergdorpje op 25 kilometer van Kathmandu.
Nu is er behoefte aan een stevig en blijvend gebouw dat de gemeenschap jarenlang van dienst kan zijn. Dit nieuwe gezondheidscentrum zal niet alleen een plek bieden voor medische zorg, maar ook een laboratorium en een trainingshal om lokale zorgverleners op te leiden. De bouwwerkzaamheden zullen meerdere jaren in beslag nemen, en dit jaar richten we ons op de constructie van de eerste verdieping.
Als vrijwilliger help je lokale vakmensen waar nodig, of het nu gaat om het plaatsen van stenen, metselen, pleisteren, enz. Je werkt technisch volgens de behoeften en de voortgang van het project.
Naast je bijdrage aan de bouw kun je ook de lokale school ondersteunen door activiteiten te organiseren of les te geven, en je hulp is welkom in de bestaande medische hulppost.
Deze ervaring belooft een diepgaande onderdompeling te zijn. Tijdens je verblijf in dit afgelegen bergdorp in het hart van Nepal kun je de cultuur en de prachtige omgeving van het land echt van binnenuit leren kennen. Laat Nepal je hart veroveren!
Voor dit bouwkamp is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.
We verwachten van de deelnemers aan dit kamp dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.
Hoe?
De opbrengst van je fondsenwervingsacties gaat naar je project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen, de nodige machines te huren en na afloop van het kamp, indien nodig, het project verder af te werken.
Wat je concreet kan doen om extra centen in te zamelen voor jouw kamp ontdek je in het documentje Tips&Tricks fondsenwerving dat je terugvindt via je Bouwordeaccount.
Concreet - Hoeveel inzamelen?
Ter info:
Voor alle ingezamelde fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers, …) en dekt, waar mogelijk, bankkosten en verzekert de ondersteuning door het steunfonds.
Bij aankomst blijven jullie twee dagen in Kathmandu. Zo is er tijd om deze stad met al zijn historische en culturele gebouwen te verkennen.
Vervolgens reis je verder naar het project (rit van 6/7uur in een jeep), waar je 15 dagen verblijft. Tijdens die twee weken zijn er twee vrije dagen voorzien om de omgeving te verkennen (je bezoekt o.a. een waterval).
Op 18 augustus reizen we verder naar Chitwan National Park, het oudste natuurreservaat van Nepal waar er eerstdaags een junglesafari doorheen het park gepland staat (zowel met de jeep als te voet). Hier maak je kans om neushoorns, tijgers, olifanten, luipaarden, krokodillen, ... te spotten.
Op 20 augustus trekken we verder naar Pokhara, waar we kunnen genieten van de prachtige besneeuwde toppen. We doen er een tweedaagse wandeling en maken een boottocht op het meer bij Pokhara.
Hierna keren jullie terug richting Kathmandu en vliegen terug huiswaarts. Maaltijden tijdens de vrije tijd zijn niet inbegrepen in de prijs, maar die kosten ter plaatse niet veel.
De vrijwilligers logeren dicht bij het project, in aanvaardbare en veilige maar sobere omstandigheden. Er zijn bedden beschikbaar. Verwacht je aan een intens inleefverblijf zonder westerse voorzieningen.
Er is een plaatselijke kok aangesteld die maaltijden zal bereiden voor jullie.
Een vlucht op Kathmandu, hier worden jullie opgehaald door het project. Meer uitleg volgt op de preparee en een gedetailleerde omschrijving krijg je twee weken voor vertrek samen met de nodige tickets.
Zorg dat je een internationale reispas hebt, je zal ook een visum moeten hebben (meer info op de preparee en in de kampmap).
Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je basisvaccinaties. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. deze en mogelijke extra vaccinaties (hepatitis A/B, polio, buiktyfus, Japanse encefalitis, Meningokokken ACWY, hondsdolheid,...).
De deelnemersbijdrage is een totaalprijs voor de hele reis (incl. vlucht, vrije tijd,...).
Volgende zaken zijn echter NIET inbegrepen: onverwachte taksen en heffingen van de vervoersmaatschappij, reisdocumenten, kosten voor vaccinatie vooraf, medicatie, persoonlijke uitgaven ter plaatse zoals souvenirs, maaltijden tijdens de vrije tijd, …
Voorzie dus zelf ook nog wat zakgeld.