Ndondol

SN2440 [geannuleerd] - Senegal

Ga op uitwisseling met Senegalese jongeren in een klein dorpje nabij Thies

De Senegalese ngo AJE (Action, Jeunesse et Environnement) wil jongeren empoweren en de strijd tegen klimaatopwarming aangaan. Dit doen ze door allerlei activiteiten en vormingen te organiseren voor jongeren over agro-ecologie en duurzame landbouw en door samen te werken met verschillende buitenlandse jongerenorganisaties en scholen om interculturele uitwisselingen mogelijk te maken.

Tijdens deze vrijwilligersreis ga je naar Ndondol, een dorpje nabij Thies, waar je samen een groep Senegalese jongeren twee weken lang allerlei activiteiten doet. Samen knappen jullie het kantoor van de ngo op, gaan jullie aan de slag op het veld volgens de principes van agro-ecologie, maar ook workshops over het huwelijk, kinderrechten en enkele mooie daguitstappen staan op het programma.

Een intense inleefervaring, waarbij uitwisseling met de Senegalese jongeren centraal staat!

€ 1.795 15-18 jaar
Max. deelnemers: 0
03/07/24 > 17/07/24
Vragen over dit kamp? Inschrijvingen gesloten Volzet
293594505_711819493446185_5451487272472900075_n (1).jpg

Vrijwilligerswerk

Je knapt de vergaderzaal van de ngo op en helpt op het veld volgens de principes van agro-ecologie. Dit doen jullie samen met de Senegalese jongeren.

Groepssamenstelling

Je groep zal bestaan uit enerzijds Vlaamse jongeren van Bouworde vzw, en twee begeleiders, anderzijds Senegalese jongeren en hun begeleiders. Jullie doen alle activiteiten samen (eten, vrijwilligen, uitstappen, ...) behalve slapen. Jullie slapen in het schooltje, de Senegalese jongeren slapen in hun eigen huis. 

Omdat deze reis een tikkeltje intenser is dan andere vrijwilligersreizen voor minderjarigen, kan je pas deelnemen vanaf het jaar waarin je 16 wordt. 

Vrije tijd

Samen met de Senegalese jongeren ontdekken jullie ook dit prachtige land. Op het programma staat alvast een bezoek aan de artisanale markt van Thiès,  het slavenmuseum op Ile de Gorée, het "schelpeneiland", ...


Fondsenwerving

Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf geld in te zamelen, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan deze vrijwilligersreis dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?

In de eerste plaats betaal je als deelnemer aan dit kamp 50 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...) samen met je kampgenoten en begeleiders. Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen. Op de Preparee (kennismakingsdag) plan je samen jullie actie(s), maar uiteraard kan je zelf vooraf ook al acties opzetten. Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...) en dekt waar mogelijk bankkosten.

Meer info?

Bekijk zeker het document Tips & Tricks fondsenwerving dat je terugvindt via je Bouwordeaccount (eenmaal je betaald hebt). Nog extra vragen? Stuur dan zeker een mailtje naar Charlotte.

SDGs

Ongelijkheid verminderen Klimaatactie Verantwoorde consumptie en productie Partnerschap om doelen te bereiken
295100333_435185595331108_3677613961205569566_n.jpg

Programma

In de voormiddag renoveren jullie het gebouw, na de siësta werken jullie nog wat verder op het veld of volg je een workshop/ga je op uitstap.

Verblijf

Jullie verblijven in een schooltje, het verblijf is sober maar veilig. Je neemt je eigen slaapzak en matje mee.

Maaltijden

Een kookploeg bereidt drie maaltijden per dag voor jullie. 

Reisgegevens

Je reist met het vliegtuig naar Dakar, daar wordt je opgepikt door het project. 

Reisdocumenten

Je hebt een internationaal paspoort nodig (paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn op de dag van aankomst). Een visum hoeft niet. 

Reisgeneeskunde

Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Er is een belangrijk risico op malaria en gele koorts in Senegal. Vaccinatie tegen gele koorts is sterk aanbevolen en malariatabletten (in combinatie met muggenwerende maatregelen) worden dan ook sterk aangeraden. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. deze en mogelijke extra vaccinaties (hepatitis A, polio, buiktyfus, Meningokokken ACWY, hondsdolheid,...).

Voorbereiding

Je wordt verwacht om deel te nemen aan de Preparee. Tijdens dit kennismakingsmoment krijg je meer info over Bouworde & jouw specifieke vrijwilligersreis en leer je je groepsgenoten kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder.

20/4 - Preparee Senegal 15-18

Naast de preparee organiseren we interessante en verdiepende workshops ter voorbereiding op je vrijwilligersreis. Via de linken hieronder kan je je inschrijven voor deze boeiende sessies:

20/4 - workshop 'Mysteries van de Islam'
20/4 - workshop 'EHOB - eerste hulp op bouwkamp'
21/05 - Op bezoek in Guereo, Senegal

Wanneer je inschrijving afgerond is, kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Prijs

Je deelnemersbijdrage is een totaalprijs voor de hele reis (incl. vlucht, vrije tijd, ...). Volgende zaken zijn in deze kostprijs NIET inbegrepen: onverwachte taksen en heffingen van de vervoersmaatschappij, reisdocumenten, kosten voor vaccinatie vooraf, medicatie, persoonlijke uitgaven ter plaatse zoals souvenirs en extra drankjes, ... . Voorzie dus zelf ook nog wat zakgeld.

  •  Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Lotte
  •  In schijven betalen: bij Bouworde is het zeker ook mogelijk om het bedrag in schijven te betalen. Indien je dat wenst, stuur je een mailtje naar Charlotte.
  • Fondsenwerving: 50EUR van de kampprijs gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren. Naast deze bijdrage, verwachten we van de deelnemers om extra fondsen in te zamelen voor het project. Meer info vind je bij 'Fondsenwerving'.

Terug naar boven