Imoulasse

MA2440 - Marokko

Helpen bij de wederopbouw na de aardbeving + kinderanimatie

Imoulasse is een authentiek, maar arm Marokkaans dorp in het Atlasgebergte nabij Taroudant. Het dorp werd voorbije jaren getroffen door overstromingen en recent door een zware aardbeving.

Bouworde zet zich ook al jaren in om de positie van vrouwen te verbeteren in die regio. We hebben in het verleden al veel samengewerkt met de vrouwencooperatieve. Daarnaast is water in een land als Marokko onontbeerlijk. De mensen gebruiken het om te koken, te drinken, te wassen, … maar ook voor het onderhoud van hun velden. Om te vermijden dat waterschaarste de hele streek lam blijft leggen, wordt er alles aan gedaan om het water uit de bergen zo goed mogelijk te kanaliseren en te stockeren. Ten slotte zijn er nog steeds kinderen die extra lang onderweg zijn naar school omdat niet alle wegen begaanbaar of veilig zijn.

Dit jaar werken we vooral aan het herstellen van de waterkanalen en waterreservoirs en het aanleggen van wegen. Daarnaast kan het zijn dat jullie ingeschakeld worden bij de heropbouw na de recente aardbeving. Het specifieke werkt hangt af van de dringendste behoeften van de gemeenschap

Na het technische werk staan de nieuwsgierige dorpskinderen te springen om met je te spelen! Een unieke ervaring waarbij er zeker en vast ook tijd is om het mooie Marokko te ontdekken en cultuur op te snuiven.

€ 1.095

15-18 jaar
Max. deelnemers: 12

30/06/24 > 14/07/24

FirstImage

Vrijwilligerswerk

Hangt dus heel sterk af van de noden op het moment zelf. We gaan in eerste instantie helpen bij de heropbouw in het dorp.
We gaan helpen bij de waterkanalen en waterbassin, bij het aanleggen van de wegen, eventueel herstellingswerken aan de school of de vrouwencooperatieve van het dorp.

Daarnaast organiseer je spelletjes en activiteiten voor de kinderen van het dorp.

Groepssamenstelling

De groep zal bestaan uit max. 12 jongeren tussen 15 en 18 jaar oud. 

Daarnaast gaan er 2 begeleiders mee (21+), die Bouworde selecteert en opleidt en die de praktische zaken ter plaatse opvolgen.

Vrije tijd

Het nabijgelegen Taroudant is een authentieke stad die heel wat sfeer uitademt. Koop de lekkerste kruiden op de traditionele markt, bezoek de leerlooierij, laat een hennatekening op je armen zetten en zweet al het vuil er af in de hamam!

Nadien gaat het richting badplaats Essaouira waar je een ritje op kamelen maakt en een frisse duik in de Atlantische Oceaan neemt.

Je eindigt je reis met een bezoek aan Marrakech, misschien wel Marokko’s mooiste stad. Laat je betoveren door het theater op Djaa el Fna, één van Afrika's grootste pleinen en verdwaal in het doolhof van de souks waar je zonder souvenirs niet uitkomt!

Fondsenwerving

Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf geld in te zamelen, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan deze vrijwilligersreis dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?

In de eerste plaats betaal je als deelnemer aan dit kamp 50 euro extra. Dit geld gaat integraal naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen en de nodige machines te huren.

Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...) samen met je kampgenoten en begeleiders. Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen. Op de Preparee (kennismakingsdag) plan je samen jullie actie(s), maar uiteraard kan je zelf vooraf ook al acties opzetten. Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...) en dekt waar mogelijk bankkosten.

Meer info?

Stuur dan zeker een mailtje naar Charlotte

SDGs

FourthImage

Programma

Je werkt ongeveer 6u per dag, ’s middags hou je siësta en ’s avonds is er tijd voor ontspanning. De laatste dagen trek je eropuit en ontdek je het land.

Verblijf

Je verblijft op het project, in aanvaardbare en veilige maar sobere omstandigheden. Je zorgt zelf voor een matje en slaapzak. Je slaapt samen met de groep in een grote kamer, bij goed weer heb je de mogelijkheid om op het dak onder de Marokkaanse sterrenhemel te slapen. Toilet is aanwezig.

Maaltijden

De maaltijden zijn traditioneel en worden voorzien door een plaatselijke kookploeg, verwacht je dus aan heerlijke tajines, muntthee en Marokkaans brood a volonté.


Reisgegevens

Jullie vliegen op Marrakech, waar je met een bus wordt opgehaald door onze contactpersoon.


Reisdocumenten

Voor Marokko is een internationaal paspoort nodig, met voor de zekerheid een geldigheid van 90 dagen vanaf vertrek uit Marokko. Een visum is niet nodig.

Reisgeneeskunde

Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je basisvaccinaties. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. mogelijke extra vaccinaties. Aanbevolen wordt alvast om je te laten inenten tegen hepatitis A en polio, maar ook buiktyfus, rabiës,... moeten worden overwogen.

Voorbereiding

Je wordt verwacht om deel te nemen aan de Preparee. Tijdens dit kennismakingsmoment krijg je meer info over Bouworde & jouw specifieke vrijwilligersreis en leer je je groepsgenoten kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Schrijf je samen met het kamp meteen ook in voor de preparee door hieronder op de link te klikken.

20/04 - Preparee Marokko 15-18

Naast de preparee organiseren we interessante en verdiepende workshops ter voorbereiding op je vrijwilligersreis. Via de linken hieronder kan je je inschrijven voor deze boeiende sessies:

20/4 - Mysteries van de Islam
20/4 - Workshop EHOB (Eerste hulp op bouwkamp)
20/4 - Marokkaans koken

15/5 - Op bezoek bij Hlimou in Marokko

Wanneer je inschrijving voor het kamp afgerond is, kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Prijs

  • Inbegrepen: Vlucht heen en terug naar Marokko, accommodatie en eten tijdens de werkweek, vervoer van en naar het project tijdens de werkweek, administratie en voorbereiding, vorming, verzekering (reisbijstand-, annulatie-, ongevallenverzekering en burgerlijke aansprakelijkheid).
  • Niet inbegrepen: Onvoorziene taksen en heffingen, reisdocumenten, medicatie en inentingen, accommodatie, eten en vervoer tijdens de vrije dagen, vervoer naar luchthaven van vertrek.
  • Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte
  • In schijven betalen: Bij Bouworde is het zeker ook mogelijk om het bedrag in schijven te betalen. Indien je dat wenst, stuur je een mailtje naar wannes

Terug naar boven