Imoulasse

MA2431 - Marokko

Helpen bij de wederopbouw na de aardbeving + kinderanimatie

Imoulasse is een authentiek, maar arm Marokkaans dorp in het Atlasgebergte nabij Taroudant. Het dorp werd voorbije jaren getroffen door overstromingen en recent door een zware aardbeving. 

Bouworde zet zich ook al jaren in om de positie van vrouwen te verbeteren in die regio. We hebben in het verleden al veel samengewerkt met de vrouwencooperatieve. Daarnaast is water in een land als Marokko onontbeerlijk. De mensen gebruiken het om te koken, te drinken, te wassen, … maar ook voor het onderhoud van hun velden. Om te vermijden dat waterschaarste de hele streek lam blijft leggen, wordt er alles aan gedaan om het water uit de bergen zo goed mogelijk te kanaliseren en te stockeren. Ten slotte zijn er nog steeds kinderen die extra lang onderweg zijn naar school omdat niet alle wegen begaanbaar of veilig zijn.

Dit jaar werken we vooral aan het herstellen van de waterkanalen en waterreservoirs en het aanleggen van wegen. Daarnaast kan het zijn dat jullie ingeschakeld worden bij de heropbouw na de recente aardbeving. Het specifieke werkt hangt af van de dringendste behoeften van de gemeenschap

Na het technische werk staan de nieuwsgierige dorpskinderen te springen om met je te spelen! Een unieke ervaring waarbij er zeker en vast ook tijd is om het mooie Marokko te ontdekken en cultuur op te snuiven.

Vrije tijd + extra begeleiding inbegrepen in de prijs

€ 1.095 18-25 jaar
Max. deelnemers: 10
01/09/24 > 15/09/24
Vragen over dit kamp? Inschrijvingen gesloten Volzet
MA1846 Cato Ponnet (2).jpeg

Vrijwilligerswerk

Hangt dus heel sterk af van de noden op het moment zelf. We gaan in eerste instantie helpen bij de heropbouw in het dorp. 
We gaan helpen bij de waterkanalen en waterbassin, bij het aanleggen van de wegen, eventueel herstellingswerken aan de school of de vrouwencooperatieve van het dorp.

Daarnaast organiseer je spelletjes en activiteiten voor de kinderen van het dorp.

Groepssamenstelling

De groep bestaat uit maximum 9 jongeren tussen 18 en 25 jaar. Daarnaast gaat er 1 begeleider mee (21+), die Bouworde selecteert en opleidt en die de praktische zaken ter plaatse opvolgt.

 

Vrije tijd

Vrije tijd is inbegrepen.

De eerste 9 dagen werk en verblijf je op het project, de volgende 5 dagen ga je Marokko verkennen. Onze contactpersoon stelt de vrije tijd samen en organiseert het vervoer en het logement. Hij zal ook zelf meegaan met onze groep. Tijdens de vrije tijd bezoek je Taroudant (het ommuurde stadje waar onze contactpersoon woont), ga je naar Essouiara (een havenstadje en ga je op tocht met dromedarissen) en ontdek je Marrakech met zijn soeks en het bruisende Djemaa el Fna-plein.

Fondsenwerving

Voor dit bouwkamp is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan dit kamp dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?

  • In de eerste plaats betaal je als deelnemer aan dit bouwkamp 100 euro extra.
  • Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht, …). Bijkomende fondsenwervende activiteiten zijn nodig om voldoende materiaalbudget te kunnen inzamelen.

De opbrengst van je fondsenwervingsacties gaat naar je project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen, de nodige machines te huren en na afloop van het kamp, indien nodig, het project verder af te werken.

Wat je concreet kan doen om extra centen in te zamelen voor jouw kamp ontdek je in het documentje Tips&Tricks fondsenwerving dat je terugvindt via Mijn Bouworde.

Concreet - Hoeveel inzamelen?

  • Voor dit kamp hebben we een richtbedrag van 1800 voor ogen. Concreet wil dat zeggen dat jullie bovenop 100€ die in de kampprijs zit, nog zo'n 900 zouden moeten trachten inzamelen als groep. Meer is altijd welkom.

Ter info:

Voor alle ingezamelde fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers, …) en dekt, waar mogelijk, bankkosten en verzekert de ondersteuning door het steunfonds.

SDGs

Duurzame steden en gemeenschappen Industrie, innovatie en infrastructuur Ongelijkheid verminderen Gendergelijkheid Partnerschap om doelen te bereiken Kwaliteitsonderwijs Schoon water en sanitair Verantwoorde consumptie en productie
WhatsApp Image 2023-08-08 at 23.53.35.jpeg

Verblijf

Je verblijft op het project, in aanvaardbare en veilige maar sobere omstandigheden. Je zorgt zelf voor een matje en slaapzak. Je slaapt samen met de groep in een grote kamer, bij goed weer heb je de mogelijkheid om op het dak onder de Marokkaanse sterrenhemel te slapen. Toilet is aanwezig.

Maaltijden

De maaltijden zijn traditioneel en worden voorzien door een plaatselijke kookploeg, verwacht je dus aan heerlijke tajines, muntthee en Marokkaans brood a volonté.


Reisgegevens

Jullie vliegen op Marrakech, waar je met een bus wordt opgehaald door onze contactpersoon.


Reisdocumenten

Voor Marokko is een internationaal paspoort nodig, met voor de zekerheid een geldigheid van 90 dagen vanaf vertrek uit Marokko. Een visum is niet nodig.

Reisgeneeskunde

Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je basisvaccinaties. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. mogelijke extra vaccinaties. Aanbevolen wordt alvast om je te laten inenten tegen hepatitis A en polio, maar ook buiktyfus, rabiës,... moeten worden overwogen.

Voorbereiding

Je wordt verwacht om deel te nemen aan de preparee. Tijdens dit kennismakingsmoment krijg je meer info over Bouworde & jouw specifieke vrijwilligersreis en leer je je groepsgenoten kennen. De datum voor jouw preparee vind je hieronder. Schrijf je samen met het kamp meteen ook in voor de preparee door hieronder op de link te klikken.

14/04 - Preparee Marokko (18+) zomer

Naast de preparee organiseren we interessante en verdiepende workshops ter voorbereiding op je vrijwilligersreis. Via de linken hieronder kan je je inschrijven voor deze boeiende sessies:

14/04 – workshop EHOB – eerste hulp op Bouwkamp
14/04 – workshop Mysteries van de Islam
14/04 – workshop Marokkaans koken
15/05 - Op bezoek bij Hlimou in Marokko

Wanneer je inschrijving voor het kamp afgerond is, kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Prijs

  • Je deelnemersbijdrage is een totaalprijs voor de hele reis (incl. vlucht, vrije tijd, ...). Momenteel kunnen we nog geen definitieve prijzen vastleggen, maar vanaf 19/11 staan deze wel online. Volgende zaken zijn sowieso NIET inbegrepen in de kostprijs: onverwachte taksen en heffingen van de vervoersmaatschappij, reisdocumenten, kosten voor vaccinatie vooraf, medicatie, persoonlijke uitgaven ter plaatse zoals souvenirs en extra drankjes, ... . Voorzie dus zelf ook nog wat zakgeld.
  • Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte
  • In schijven betalen: bij Bouworde is het zeker ook mogelijk om het bedrag in schijven te betalen. Indien je dat wenst, stuur je een mailtje naar Wannes.

Terug naar boven