Guereo

SN2431 - Senegal

Bouw als vrijwilliger mee aan een klaslokaal of een droogoven voor de vrouwenvereniging

In samenwerking met Via Via streven we ernaar de levensomstandigheden van de lokale bevolking in Guéréo, een dorp op ongeveer 60 km ten zuiden van de hoofdstad Dakar, te verbeteren. Jouw hulp is hierbij van onschatbare waarde!

De vrouwenvereniging in Guéréo heeft ambitieuze plannen. We hebben al een werkplaats gebouwd waar zeep gemaakt, kleding gerepareerd en genaaid kan worden. Ze verkopen deze producten om extra inkomsten te genereren. Deze werkplaats heeft echter nog wat aandacht en werk nodig. Bovendien willen ze graag een oven bouwen om vis te drogen, aangezien Guéréo een Senegalees vissersdorp is.

Daarnaast heeft de lokale school behoefte aan een extra klaslokaal om informaticalessen te kunnen geven. Momenteel zijn we nog in overleg met het dorp om te bepalen welk project prioriteit heeft.

Tot slot krijg je de kans om activiteiten te organiseren, zoals sport en knutselen, voor de kinderen en jongeren van Guéréo.

Vrije tijd

De vrije tijd is inbegrepen in de prijs.

Je start met een vrij weekend, waarbij er onder meer een bezoek aan een slavenhuis, de eilanden Ngor en Gorée, én een oversteek met een prauw gepland staan. Je krijgt ook een kookinitiatie van het gastgezin waar je slaapt.

Tijdens het tweede weekend bezoek je een nationaal park en spot je dieren zoals giraffen, buffels, gazellen, krokodillen, ... , ga je kayakken of fietsen en verblijf je in een ecolodge.

In het laatste weekend bezoek je het Lac Rose (het roze meer), je picknickt op het strand en maakt een tocht met dromedarissen. Eindigen doe je in schoonheid met een nacht in een tentenkamp in de woestijn. Een ervaring die met een prachtige zonsondergang in je geheugen gegrift zal staan!

Een gedetailleerd overzicht krijg je op de preparee.

€ 2.595 18-25 jaar
Max. deelnemers: 7
06/08/24 > 29/08/24
WhatsApp Image 2023-07-22 at 21.25.28 (1).jpeg

Vrijwilligerswerk

De exacte taak hangt af van budgetten en noden ter plaatse, maar normaal zal dat ofwel het bouwen van een extra klaslokaal zijn of het bouwen van ovens om vis te drogen.

Daarnaast wordt je ook ingeschakeld om zomeractiviteiten te organiseren voor de kinderen van de lagere school.

Groepssamenstelling

De groep bestaat uit maximum 9 jongeren tussen 18 en 25 jaar. Daarnaast gaat er 1 begeleider mee (21+) die Bouworde selecteert en opleidt en die de praktische zaken ter plaatse opvolgt.

Vrije tijd

De vrije tijd is inbegrepen in de prijs.

In het eerste weekend bezoek je onder meer een slavenhuis, de eilanden Ngor en Gorée, Er staat ook een oversteek met een prauw gepland staan. Je krijgt ook een kookinitiatie van het gastgezin waar je slaapt.

Tijdens het tweede weekend bezoek je een nationaal park en spot je dieren zoals giraffen, buffels, gazellen, krokodillen, ... , ga je kayakken of fietsen en verblijf je in een ecolodge.

In het laatste weekend bezoek je het Lac Rose (het roze meer), je picknickt op het strand en maakt een tocht met dromedarissen. Eindigen doe je in schoonheid met een nacht in een tentenkamp in de woestijn. Een ervaring die met een prachtige zonsondergang in je geheugen gegrift zal staan!

Een gedetailleerd overzicht krijg je op de preparee.

Fondsenwerving

Voor dit bouwkamp is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan dit kamp dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?

  • In de eerste plaats betaal je als deelnemer aan dit bouwkamp 100 euro extra.
  • Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht, …). Bijkomende fondsenwervende activiteiten zijn nodig om voldoende materiaalbudget te kunnen inzamelen.

De opbrengst van je fondsenwervingsacties gaat naar je project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen, de nodige machines te huren en na afloop van het kamp, indien nodig, het project verder af te werken.

Wat je concreet kan doen om extra centen in te zamelen voor jouw kamp ontdek je in het documentje Tips&Tricks fondsenwerving dat je terugvindt via Mijn Bouworde.

Concreet - Hoeveel inzamelen?

  • Voor dit kamp hebben we een richtbedrag van 2000€ voor ogen. Concreet wil dat zeggen dat jullie bovenop 100€ die in de kampprijs zit, nog zo'n 1100€ zouden moeten trachten inzamelen als groep. Meer is altijd welkom.

Ter info:

Voor alle ingezamelde fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers, …) en dekt, waar mogelijk, bankkosten en verzekert de ondersteuning door het steunfonds.

SDGs

Geen armoede Geen honger Kwaliteitsonderwijs Gendergelijkheid Eerlijk werk en economische groei Duurzame steden en gemeenschappen Klimaatactie Leven op het land Partnerschap om doelen te bereiken
WhatsApp Image 2023-07-22 at 21.25.30 (1).jpeg

Verblijf

Je slaapt per 2/3 personen in een gastgezin. Bij het gastgezin beschikken de deelnemers over een kamer met een bed/matras en kast of rek. Lakens, dekbedovertrek, wc-papier en muggennet zijn niet beschikbaar ter plaatse en neem je best zelf mee. De badkamer is een gedeelde badkamer met andere gezinsleden. De gastgezinnen spreken Frans.

Maaltijden

De maaltijden worden bereid door de mama van het gastgezin. Verwacht je aan een intens inleefverblijf te midden van de plaatselijke bevolking.

Reisgegevens

We vliegen op Dakar, hier worden jullie opgewacht door de projectverantwoordelijke. Meer uitleg volgt op de preparee en een gedetailleerde omschrijving krijg je twee weken voor vertrek samen met de nodige tickets.

Reisdocumenten

Zorg dat je een internationale reispas hebt (paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn op de dag van aankomst). Een visum is niet nodig.

Reisgeneeskunde

Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je basisvaccinaties. Er is een belangrijk risico op malaria en gele koorts in Senegal. Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht en malariatabletten (in combinatie met muggenwerende maatregelen) worden dan ook sterk aangeraden. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. deze en mogelijke extra vaccinaties (hepatitis A, polio, buiktyfus, Meningokokken ACWY, hondsdolheid,...).

Voorbereiding

Je wordt verwacht om deel te nemen aan de Preparee. Tijdens dit kennismakingsmoment krijg je meer info over Bouworde & jouw specifieke vrijwilligersreis en leer je je groepsgenoten kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Schrijf je samen met het kamp meteen ook in voor de preparee door hieronder op de link te klikken.

18/05 - Preparee Senegal

Naast de preparee organiseren we interessante en verdiepende workshops ter voorbereiding op je vrijwilligersreis. Via de linken hieronder kan je je inschrijven voor deze boeiende sessies:

14/04 – workshop EHOB – eerste hulp op Bouwkamp
14/04 – workshop Mysteries van de Islam
21/05 - Op bezoek in Guereo, Senegal

Wanneer je inschrijving voor het kamp afgerond is, kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

Prijs

  • De deelnemersbijdrage is een totaalprijs voor de hele reis (incl. vlucht, vrije tijd, ...). 

Volgende zaken zijn echter NIET inbegrepen: onverwachte taksen en heffingen van de vervoersmaatschappij, reisdocumenten, kosten voor vaccinatie vooraf, medicatie, persoonlijke uitgaven ter plaatse zoals souvenirs, extra drankjes, … Voorzie dus zelf ook nog wat zakgeld.

  • Sociaal tarief

Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte

  • In schijven betalen

Bij Bouworde is het zeker ook mogelijk om het bedrag in schijven te betalen. Indien je dat wenst, stuur je een mailtje naar Jo,


Terug naar boven