Sichem

Togo

Bouw mee aan een school en bibliotheek

Sta open voor een avontuurlijke vrijwilligersreis naar het betoverende Togo, maak je klaar voor een vrijwilligersreis vol ontdekkingen, gastvrijheid en avontuur en leer de warme cultuur van de Togolese bevolking kennen.

Op zo’n 25 km ten noordoosten van de Togolese hoofdstad Lomé werd in 1990 Sichem opgericht door jonge werklozen. Het doel? De levensomstandigheden van de mensen in de omgeving verbeteren. Intussen is Sichem actief in ruim 15 dorpen. Het centrum doet aan samenlevingsopbouw, werkt aan de verbetering van landbouw en veeteelt en de versterking van het onderwijs via de bouw van scholen en bibliotheken. Daarnaast organiseren ze diverse beroepsopleidingen en steunen ze een opvangcentrum voor straatkinderen (ANGE).

Samen met Togolese jongeren help je bij de afwerking van bibliotheek. Daarnaast ga je aan de slag als vrijwilliger in de groentetuin en help je bij de herbebossing. Sporadisch organiseer je ook activiteiten voor de kinderen. Door de intense samenwerking met de lokale jongeren belooft het een interessante uitwisseling te worden in dit kleine Afrikaanse land!

15-30 jaar (excl. begeleiders)
Max. deelnemers: 25
1 - 4 weken
Werken 4

Vrijwilligerswerk

Samen met Togoleese jongeren help je met de verdere bouw van een school, van een bibliotheek. Verdere afwerking van de gebouwen op Sichem zelf. Daarnaast helpen jullie ook met de herbebossing en in de groentetuin.
Er zullen ook enkele activiteiten worden gedaan met de kinderen van  Ange.

Vrije tijd

Als school of groep kan je je vrijwilligersreis uitbreiden met enkele vrije dagen. Er zijn meerdere mogelijkheden. Samen bekijken we welke activiteiten je wenst in te plannen.

  • Daguitstap naar Togoville, de oude hoofdstad met bezoek aan een slavenhuis en kennismaking met de voodoo-cultuur
  • Weekendje naar Kpalimé met een wandeling op de hoogste berg van Togo, Mout Agou, en zwemmen in de jungle in een prachtige waterval
  • Dagje naar het strand

Fondsenwerving

Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet over voldoende eigen middelen beschikt. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

Hoe?

Het is aan de groep zelf om fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...). Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen.

Waarvoor?

De opbrengst van jullie fondsenwervingsacties gaat naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van (bouw)materialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen, de nodige machines te huren en na afloop van het kamp, indien nodig, het project verder af te werken.

Hoeveel?

Het exacte bedrag dat nodig is, hangt o.a. af van het project en het werk dat jullie gaan doen. Bij het kampvoorstel wordt ook de nodige fondsenwerving meegedeeld.

Ter info

Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...), dekt waar mogelijk bankkosten en verzekert de ondersteuning door het steunfonds.

SDGs

Geen armoede Kwaliteitsonderwijs Eerlijk werk en economische groei Ongelijkheid verminderen Duurzame steden en gemeenschappen Verantwoorde consumptie en productie Partnerschap om doelen te bereiken
Groepsfoto + Uitzicht

Programma

Je werkt ongeveer 6u per dag en 5 dagen per week, ’s avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend kunnen uitstappen worden gepland.

Verblijf

Je verblijft op het project, in aanvaardbare en veilige maar sobere omstandigheden. Er zijn kamers van 4 personen en een sanitaire blok met WC en douches.

Maaltijden

De maaltijden worden voorzien door een kookploeg en zijn aangepast aan onze noden. Verwacht je aan een mix van Togolees en Westers eten.

Reisgegevens

Jullie vliegen op Lomé, de hoofdstad, waar je met een minibusje wordt opgehaald door onze contactpersoon.

Reisdocumenten

Voor Togo heb je een internationaal paspoort én visum nodig (dat je ter plaatse aankoopt).

Reisgeneeskunde

Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je basisvaccinaties.

Er is een belangrijk risico op malaria en gele koorts in Togo. Vaccinatie tegen gele koorts en malariatabletten (in combinatie met muggenwerende maatregelen) worden dan ook sterk aangeraden. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. deze en mogelijke extra vaccinaties (hepatitis A, polio, buiktyfus, Meningokokken ACWY, hondsdolheid...).

Prijs

  • Inbegrepen: vlucht heen en terug, accommodatie en eten, administratie en voorbereiding, verzekering, vrije tijd, transport
  • Niet inbegrepen: Onvoorziene taksen en heffingen, persoonlijke medicatie en inentingen, maaltijden tijdens de vrije tijd

Voorbereiding

Na inschrijving organiseert Bouworde een infoavond voor deelnemers en ouders. We hebben ook een aanbod aan workshops, die mogelijks interessant kunnen zijn voor deze reis.

 

 


Terug naar boven