Głuchołazy

Polen

Ga aan de slag in een historisch (stads)park in Polen

De organisatie Benevolens is nog een relatief jonge organisatie (opgericht in 2014) en heeft als missie bescherming van de natuur en cultureel erfgoed in het lokale historische (stads)park van Glucholazy, een stad vlakbij de Tsjechische grens. Het landschapspark (2ha) dateert uit de 19de eeuw en werd naar het oorspronkelijke model hersteld door de organisatie. Een deel van het gebied is nu een publiek park. In een ander deel werkt de organisatie verder aan de bescherming van natuur en fauna (er huist o.a. een beschermde vleermuizenkolonie).
Naast bescherming van de natuur en het herstellen of onderhouden van de historische gebouwen wil Benevolens mensen ook meer bewust maken van het belang van de natuur. Daarom organiseren ze tal van workshops, vrijetijdsactiviteiten voor de kinderen, samenwerkingen met lokale kunstenaars, …

Recent werd The Artist’s House, een historisch gebouw in het park alvast gerenoveerd tot een creatieve werkplaats, maar her en der in het park is er nog heel wat werk te verrichten.

15-30 jaar (excl. begeleiders)
Max. deelnemers: 15
1 - 2 weken
PL22 129

Vrijwilligerswerk

Hou je van aan de slag gaan in de natuur? Dan is dit project een aanrader!
Help bij bosbeheer, hou mee het historische park schoon en zorg voor het nodige onderhoud (maaien, wieden, verplanten, zagen, brandhout hakken, dood hout verzamelen…). Daarnaast is er sporadisch ook nog wat technisch werk mogelijk aan de historische gebouwen.

Vrije tijd

Als school kan je je vrijwilligersreis uitbreiden met enkele vrije dagen. Er zijn meerdere mogelijkheden, samen bekijken we welke activiteiten je wenst in te plannen.

  • De gemeente Głuchołazy heeft tal van wandelpaden rond het Opava-gebergte (oostelijke Sudets), perfect voor wandel- en wandeltochten. Het is een prachtig, bergachtig gebied met een rijke flora en fauna, schone, gezonde lucht en veel architectonische monumenten.
  • Głuchołazy is een grensstad met Tsjechië, je kunt dus zowel Poolse als Tsjechische steden bezoeken.
  • Er is een openluchtzwembad in Głuchołazy.
  • Je kan bowlen of snooker spelen in lokale restaurants.
  • Als we een busje huren, kunnen jullie ook Auschwitz bezoeken.

SDGs

Kwaliteitsonderwijs Duurzame steden en gemeenschappen Leven op het land Partnerschap om doelen te bereiken
PL22 075

Programma

Je werkt ongeveer 6u per dag en 5 dagen per week, ’s avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend kunnen uitstappen worden gepland.

Verblijf

De jongeren kunnen allemaal samen in de grote balzaal slapen en brengen zelf een matje en slaapzak mee. Begeleiders kunnen in het Artist's House slapen.

Maaltijden

De maaltijden zal je zelf bereiden, je krijgt een budget van het project om zaken aan te kopen. Ofwel worden de maaltijden volledig door het project verzorgt. Dit hangt van het moment en jullie voorkeuren af.

Reisgegevens

Standaard reizen jullie per openbaar vervoer naar Polen.

Mogelijke reisroutes:

Tijdens de heenreis reis je eerst met de bus van Brussel tot Berlijn. Je blijft (ongeveer) 24 uur in Berlijn. Zo is er tijd om deze mooie stad te ontdekken.  De volgende dag reis je verder naar Wroclaw, waar je de bus neemt naar het project. 

Met de trein tussen Brussel en Praag, overnachten in Praag en dan met de trein van Praag naar Glucholazy.

Met het vliegtuig naar Praag of Wroclaw en van daar met de trein of de bus naar het project.

Prijs

  • Inbegrepen: vluchten, treinen en bussen heen en terug, accommodatie en eten, administratie en voorbereiding, verzekering, vrije tijd, transport
  • Niet inbegrepen: Onvoorziene taksen en heffingen, persoonlijke medicatie en inentingen, maaltijden tijdens de vrije tijd

Voorbereiding

Na inschrijving organiseert Bouworde een infoavond voor deelnemers en ouders.


Terug naar boven