Assaka

Marokko

Assaka ligt midden in het hoge Atlasgebergte op 2000 m hoogte. Een oase van rust in een schilderachtig landschap! In Assaka zet Bouworde zich al enkele jaren in voor de positie van de vrouw en trachten we mee te werken aan een oplossing voor de waterproblematiek.

In de berberdorpen is slechts 10% van de vrouwen geletterd, de meeste zijn ook werkloos. Door de bouw van coöperatieven waar vrouwen Arganolie verbouwen en leren lezen en schrijven, werken we aan de emancipatie van de vrouwen.

Door de opwarming van de aarde en het veranderende klimaat wordt water steeds schaarser in Marokko. De bewoners hebben alle moeite om het hele jaar door hun velden van water te voorzien. Daarom helpen we bij de bouw en opkuis van waterbassins en irrigatiekanaaltjes.

Na de werken mag je ook activiteiten organiseren voor de lokale kinderen van het dorp.

Naast Assaka hebben we nog vergelijkbare projecten lopen in andere dorpjes rond Taroudant zoals Imoulasse, Adar en Afensou.

15-30 jaar (excl. begeleiders)
Max. deelnemers: 25
1 - 4 weken
29598026 1003883133094833 10989909098159779 N

Vrijwilligerswerk

Onderhouden en bouwen van irrigatiekanaaltjes, wegen en/of renovatie van een centrum voor vrouwen + mogelijkheid tot het organiseren van kinderanimatie

Vrije tijd

Als school kan je je vrijwilligersreis uitbreiden met enkele vrije dagen. Er zijn meerdere mogelijkheden, samen bekijken we welke activiteiten je wenst in te plannen.

  • Taroudant is een authentieke stad die heel wat sfeer uitademt. Koop de lekkerste kruiden op de traditionele markt, bezoek de leerlooierij, laat een hennatekening op je armen zetten en zweet al het vuil er af in de hamam!
  • In de badplaats Essaouira kan je een ritje op kamelen maken en een frisse duik in de Atlantische Oceaan nemen.
  • Marrakech is misschien wel Marokko’s mooiste stad. Laat je betoveren door het theater op Djaa el Fna, één van Afrika's grootste pleinen en verdwaal in het doolhof van de souks waar je zonder souvenirs niet uitkomt!

Fondsenwerving

Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet over voldoende eigen middelen beschikt. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

Hoe?

Het is aan de groep zelf om fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...). Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen.

Waarvoor?

De opbrengst van jullie fondsenwervingsacties gaat naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van (bouw)materialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen, de nodige machines te huren en na afloop van het kamp, indien nodig, het project verder af te werken.

Hoeveel?

Het exacte bedrag dat nodig is, hangt o.a. af van het project en het werk dat jullie gaan doen. Bij het kampvoorstel wordt ook de nodige fondsenwerving meegedeeld.

Ter info

Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...), dekt waar mogelijk bankkosten en verzekert de ondersteuning door het steunfonds.

SDGs

Geen armoede Kwaliteitsonderwijs Gendergelijkheid Schoon water en sanitair Eerlijk werk en economische groei Industrie, innovatie en infrastructuur Ongelijkheid verminderen Duurzame steden en gemeenschappen Verantwoorde consumptie en productie Partnerschap om doelen te bereiken
IMG 7207

Programma

Je werkt ongeveer 5-6u per dag en 5 dagen per week, ’s avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend kunnen uitstappen worden gepland.

Verblijf

Jullie verblijven op het project, in aanvaardbare en veilige omstandigheden. De deelnemers zorgen zelf voor een matje en slaapzak. Heel de groep slaapt samen in een grote kamer, voor de begeleiders kan een aparte kamer voorzien worden. Bij goed weer heb je de mogelijkheid om op het dak onder de Marokkaanse sterrenhemel te slapen. Westerse WC's en douches zijn aanwezig.

Maaltijden

De maaltijden zijn traditioneel en worden voorzien door een kookploeg. Verwacht je aan veel tajines en couscous.

Reisgegevens

De groep reist met het vliegtuig van Brussel Nationale Luchthaven naar Marrakech of Agadir, daarna gaat het per minibus naar Taroudant.

Reisdocumenten

Voor Marokko is een internationaal paspoort nodig. Een visum is niet nodig.

Reisgeneeskunde

We raden elke leerling ten stelligste aan zich te laten vaccineren tegen Hepatitis A + B en DPT. Informeer hierover tijdig bij je huisarts of vraag raad aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Eventuele medicatie neem je zelf mee.

Prijs

  • Inbegrepen: vlucht heen en terug, accommodatie en eten, administratie en voorbereiding, verzekering, vrije tijd, transport
  • Niet inbegrepen: Onvoorziene taksen en heffingen, persoonlijke medicatie en inentingen

Voorbereiding

Na inschrijving organiseert Bouworde een infoavond voor deelnemers en ouders. Bouworde heeft ook een aanbod workshops, die mogelijks interessant kunnen zijn voor deze reis.


Terug naar boven