Zero waste op reis? 8 tips!

10 mei 2022

Dilemma: Je wil de wereld zien, andere culturen proeven, je grenzen verleggen... zonder daarbij een negatieve impact te hebben op ons klimaat, op onze planeet...

Impactloos reizen, dat kan jammer genoeg nooit helemaal maar jouw keuzes kunnen ook op reis wel degelijk een verschil maken. Daarom polsten wij bij eco-warrior Laura Van De Woestyne (@laurafromthedesert) naar haar top tips om duurzamer op vrijwilligersreis te trekken!

"We don't need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly." Anne-Marie Bonneau – Zero-Waste Chef

1. Babysteps

"Je hebt geen extreme levensmake-over nodig om milieuvriendelijker te leven.", aldus Laura. Elke stap in de goede richting is belangrijk en dat geldt ook op reis. Ga de uitdaging aan en verander 1 gewoonte door een van de tips in deze blog?!

Zero Waste Op Reis 8 Tips (2)

2. Refuse – Reduce – Reuse

Weiger ook op reis wat vervuilend en overbodig is. Zeg nee tegen plastic rietjes op café, een wegwerpbeker in de koffiebar en plastic winkelzakjes... Vervang door je eigen herbruikbare metalen rietjes, een navulbare coffee cup, je eigen duurzame bestekset en een stoffen totebag die je opduikt uit je dagrugzak.

Zero Waste Op Reis 8 Tips (3)

3. Shampoo bar

Kies voor een shampoo bar op basis van natuurlijke, biologisch afbreekbare ingrediënten. Zo vermijd je plastic afval en voorkom je dat schadelijke chemische stoffen via de afvoer in onze waterwegen terechtkomen. De visjes danken je!

Zero Waste Op Reis 8 Tips (4)

4. Koraalvriendelijke zonnecrème

Wist je dat heel wat zonnecrèmes oxybenzone bevatten? Deze stof is schadelijk voor koraal. Kies dus voor een zonnecrème met zink- of titaniumoxide in de plaats. Deze zijn heel wat vriendelijker voor het koraal (reefsafe). Breng je zonnecrème ook minstens 10 min. voor je het water in duikt aan.

Zero Waste Op Reis 8 Tips (5)

5. Yuka app

Met deze app scan je voeding en verzorgingsproducten en kom je meer te weten over de ingrediënten. Zo krijg je een idee van de mogelijke effecten voor je gezondheid en voor ons milieu. De app kan je m.a.w. helpen bewuste keuzes te maken. Handig!

Zero Waste Op Reis 8 Tips (6)

6. Go secondhand!

Wist je dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën is? Denk twee keer na voor je nieuwe kledij koopt. Om te vrijwilligen neem je sowieso liefst niet je beste kledij mee. Leen oude T-shirts bij vrienden of familie of tik tweedehands werkbroeken op de kop.

Zero Waste Op Reis 8 Tips (7)

7. Happy Cow app

Dé app om op citytrip lekkere veggie/vegan opties te ontdekken én ineens een manier om een stad vanuit een andere invalshoek te verkennen. Waarom? Omdat vaker vegetarisch of vegan eten écht een verschil maakt voor onze planeet: minder waterverbruik, minder uitstoot van broeikasgassen, minder ontbossing voor veeteelt, ...

Zero Waste Op Reis 8 Tips (8)

8. Plan Plan Plan

Door vooraf stil te staan bij welke uitdagingen je op je reisweg tegen kan komen, kan je daar vooraf op inspelen en de juiste inpakkeuzes maken. Trek je op dagtocht en passeer je langs de markt? Zorg dan voor een herbruikbare draagtas om boodschappen in te stoppen. Of om Sean Patrick Flanery te citeren: "Do something today that your future self will thank you for"

Zero Waste Op Reis 8 Tips (9)

Terug naar boven