Acht tips om met kinderen met een beperking om te gaan

01 mei 2023

Pak je in de nabije toekomst je koffers om op een plek waar je met kinderen met een beperking in contact komt te vrijwilligen? Spelen is voor hen soms lastig. Hoe je uitdagingen tackelt, behandelen we in deze blog.

1. Kijk door een roze bril.

Wie niet met een handicap wordt geconfronteerd, focust zich vaak weinig op mogelijkheden. Mensen die met een beperking zitten opgezadeld, kunnen nochtans een heleboel. Always look on the bright side of life!

Acht Tips Om Met Kinderen Met Een Beperking Om Te Gaan (2)

2. What is in a name?

Blijf van termen zoals 'mindervaliden' en 'andersvaliden' uit de buurt. Spreek bijvoorbeeld over 'personen met een handicap' of 'met een beperking'.

Acht Tips Om Met Kinderen Met Een Beperking Om Te Gaan (3)

3. Knallen zonder te vallen

Ravot je met iemand met problemen met zijn of haar motoriek? Zorg voor een vlakke, stevige en droge ondergrond. Matten zijn uit den boze, tenzij ze niet schuiven of plooien.

Acht Tips Om Met Kinderen Met Een Beperking Om Te Gaan (4)

4. To race or not to race?

Hoewel het aanlokkelijk klinkt, is het een no-go om de snelheidsduivel uit te hangen. Duw een rolstoel in een rustig en stabiel tempo. Moet je er een drempel mee af? Draai hem om! Vraag overigens steeds toestemming om een hulpmiddel aan te raken, want het fungeert als een verlengstuk van het lichaam.

Acht Tips Om Met Kinderen Met Een Beperking Om Te Gaan (5)

5. Praten, praten, praten.

Wist je dat communicatie overwegend non-verbaal verloopt? Dat is voor kinderen met een visuele handicap nadelig. Let er tijdens een conversatie op om 'ja', 'inderdaad', of 'klopt' te gebruiken in plaats van alleen te knikken.

Acht Tips Om Met Kinderen Met Een Beperking Om Te Gaan (6)

6. Op verkenning

Als je met personen met een visuele beperking werkt, is het nuttig om hen rond te leiden in de ruimte waar ze vertoeven. Kies voor concrete richtingaanwijzingen. Maak hen van obstakels en van niveauverschillen bewust.

Acht Tips Om Met Kinderen Met Een Beperking Om Te Gaan (7)

7. Be theatrical!

Mensen die met een auditieve handicap te maken hebben, zijn net wel bij lichaamstaal gebaat. Vul wat je zegt met gebaren aan.

Acht Tips Om Met Kinderen Met Een Beperking Om Te Gaan (8)

8. Eerste hulp bij hoorapparaten

Hoorapparaten versterken omgevingsgeluiden. Vermijd met andere woorden lawaai en babbel niet door mekaar. Roepen? Thumbs down! Articuleren? Thumbs up!

Acht Tips Om Met Kinderen Met Een Beperking Om Te Gaan (9)

Nood aan meer tips? Op maandag 1 mei is er de workshop 'omgaan met mensen met een beperking' van ervaringsdeskundige Asja!

Komaf. (n.d.). Praktische tips voor het begeleiden van kinderen met een handicap. https://komaf.be/nl/themas/artikel/praktrische-tips-voor-begeleiding-van-kinderen-met-een-handicap


Terug naar boven