Bouw met bamboe met/voor lokale bevolking en krijg een introductie in permacultuur
Bij het Isabela Permaculture Development Centre (IPDC) in de Filipijnen krijg je de kans om actief bij te dragen aan een duurzamer leven voor de lokale gemeenschappen. Het centrum leert bewoners praktische, ecologische bouwtechnieken en levenswijze om de gevolgen van klimaatverandering te helpen bestrijden. Als deelnemer aan dit project dompel je jezelf onder in de basisprincipes van permacultuur, waar bouwen met bamboe – een duurzaam, sterk en lokaal beschikbaar materiaal – een centrale rol speelt. Zo leer je in korte tijd hoe bamboe optimaal kan worden ingezet om duurzame constructies te realiseren die het milieu minimaal belasten.
Na deze intensieve inleiding in bamboebouw en permacultuurprincipes, trek je samen met lokale vakmensen naar verschillende plekken waar hulp nodig is. Je draagt bij aan waardevolle projecten zoals het bouwen van een ecologisch informatiecentrum, het opzetten van bamboe-speelterreinen voor kinderen, het repareren van bruggen of het opknappen van huizen die dienen als ecotoeristische verblijven. Door je vaardigheden direct toe te passen, lever je een tastbare bijdrage aan het dagelijkse leven van de gemeenschap en draag je bij aan de promotie van duurzaam toerisme.
Vrijwilligerswerk voor een intense interculturele ervaring
Deze vrijwilligersreis biedt je niet alleen de kans om als vrijwilliger nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om een diepere culturele verbinding aan te gaan met de lokale bevolking. Door samen te werken en te leven met de gemeenschappen, krijg je een intieme inkijk in de tradities en gebruiken van de Filipijnen. Je vrijwilligerswerk voert je naar verschillende dorpen, waar je van dichtbij ziet hoe jouw inzet direct bijdraagt aan het welzijn van de mensen en hun omgeving. Kortom, dit vrijwilligerswerk is een avontuurlijke, leerrijke ervaring die je niet alleen een nieuwe kijk op duurzaamheid geeft, maar ook op interculturele samenwerking en solidariteit.
Vrije tijd is nog niet inbegrepen in de prijs, maar het project doet jullie enkele voorstellen.
Je zal de Filippijnen ontdekken op een heel andere manier de dan doorsnee-toerist. Maar ook jullie zullen de kans krijgen om van de de adembenemende mooie stranden te genieten en te snorkelen in het kristalheldere water. Dit alles op een duurzame manier met respect voor de plaatselijke bevolking.
Voor dit bouwkamp is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.
We verwachten van de deelnemers aan dit kamp dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.
Hoe?
De opbrengst van je fondsenwervingsacties gaat naar je project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen, de nodige machines te huren en na afloop van het kamp, indien nodig, het project verder af te werken.
Wat je concreet kan doen om extra centen in te zamelen voor jouw kamp ontdek je in het documentje Tips&Tricks fondsenwerving dat je terugvindt via Mijn Bouworde.
Concreet - Hoeveel inzamelen?
Ter info:
Voor alle ingezamelde fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers, …) en dekt, waar mogelijk, bankkosten en verzekert de ondersteuning door het steunfonds.
In bamboehuis op de Foundation zelf met eco-toilet en eco-’douche’. Volgens aanvaardbare maatstaven, veilig en hygiënisch, maar sober. Eco in de praktijk. En (h)eerlijk haalbaar.
Op de projecten zal het verblijf vaak "homestay" zijn of in de lokale gebouwen van de coöperatieve, maar altijd met dezelfde regel van hygiëne en voltallige faciliteiten, waaronder slaapmat en/of bed, kussens en muskietennet.
Heerlijke Aziatische maaltijden die bereid worden voor jullie.
Een vlucht heen en terug naar Manilla, waar jullie opgehaald worden door medewerkers van het project. Verplaatsing naar Isabela met bus. De reisroute met e-ticket wordt tien dagen voor vertrek opgestuurd.
Zorg dat je een internationale reispas hebt die nog 6 maanden geldig is na aankomst in de Filipijnen.
Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je basisvaccinaties. Er is een belangrijk risico op malaria in de Filippijnen. Malariatabletten (in combinatie met muggenwerende maatregelen) worden dan ook sterk aangeraden. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. deze en mogelijke extra vaccinaties (hepatitis A/B, polio, buiktyfus, Japanse encefalitis, Meningokokken ACWY, hondsdolheid,...).