In een aantal dorpjes in de regio rond hoofdstad Tirana zijn verschillende schooltjes, kinderdagverblijven, straten, gezondheidscentra ... aan vernieuwing toe. Sinds 2018 zijn Bouwordevrijwilligers hier aan de slag om de lokale bevolking te ondersteunen.
Pellumbas telt zo'n 400 inwoners, waarvan 50 kinderen en ligt op een boogscheut van hoofdstad Tirana in een prachtige regio die o.a. gekend is voor haar grotten. In 2018 en 2019 renoveerden vrijwilligers in Pellumbas, een klein dorpje in het hart van Albanië, al het lagere schooltje. In 2020 en 2021 stond, op vraag van de dorpsbewoners, de heraanleg van een dorpsweg op het programma. In 2022 zijn we na 2 jaar coronapauze hier eindelijk terug aan kunnen beginnen. In 2023 doen we hier aan verder.
In Priske, een ander dorpje nabij Tirana, werd het dak van een gezondheidspost in 2022 door een school volledig vernieuwd. Sindsdien regent het niet meer binnen.
Voor dit project is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet over voldoende eigen middelen beschikt. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.
Hoe?
Het is aan de groep zelf om fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht...). Hoe meer middelen je namelijk hebt, hoe meer je ter plaatse kan doen.
Waarvoor?
De opbrengst van jullie fondsenwervingsacties gaat naar het project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van (bouw)materialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen, de nodige machines te huren en na afloop van het kamp, indien nodig, het project verder af te werken.
Hoeveel?
Het exacte bedrag dat nodig is, hangt o.a. af van het project en het werk dat jullie gaan doen. Bij het kampvoorstel wordt ook de nodige fondsenwerving meegedeeld.
Ter info
Voor alle ingezamelde extra fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers...), dekt waar mogelijk bankkosten en verzekert de ondersteuning door het steunfonds.
Je werkt ongeveer 6 uur per dag en 5 dagen per week, ’s avonds is er tijd voor ontspanning. In het weekend kunnen uitstappen worden gepland.
De groep wordt verdeeld over verschillende homestays. Er worden families gezocht die bereid zijn vrijwilligers op te vangen. Verblijf in een hostel is ook mogelijk.
Het project voorziet drie maaltijden per dag voor de vrijwilligers.
Een vlucht naar Tirana en op de luchthaven wordt de groep afgehaald door onze contactpersoon. Daarna wordt de reis via minibus verdergezet naar het dorp.