Reisvaccins

30 maart 2020

Prikje voor een prikje

Een praktische blog deze keer, helemaal op maat van reizende jongeren! Op reis gaan is leuk, een reisziekte oplopen is dat veel minder. Daarom is het voor bepaalde bestemmingen nodig je te laten vaccineren.

In je kampmap (die vind je terug nadat je bent ingelogd), vind je een kort overzicht van aan te bevelen vaccinaties voor jouw bouwkampland. Maar we raden je aan om altijd even langs te gaan bij je huisarts. Die controleert welke vaccins je nog nodig hebt. Voor bepaalde ziektes ben je misschien nog voldoende beschermd, andere vaccins moeten misschien herhaald worden, ...

Toch een reisvaccin of malariamiddel nodig?

Weet dan dat de meeste ziekenfondsen een terugbetaling voorzien. Soms enkel voor vaccinaties maar in bepaalde gevallen ook voor malariamiddelen. Een handig overzicht:

Top 10

1. Neutraal ziekenfonds Vlaanderen: betaalt maar liefst 75€ per persoon terug op jaarbasis voor alle vaccins waarvoor je geen wettelijke terugbetaling ontvangt.

2. Het Vlaams neutraal ziekenfonds betaalt 50% terug voor vaccins waarvoor je geen wettelijke terugbetaling krijgt en dat tot max. 50€ per jaar.

2. Ook Symbio betaalt 50% terug (max. 50€/jaar) en dat voor vaccins of behandelingen die erkend zijn in België. Het is niet volledig duidelijk of malariamiddelen hier ook onder vallen.

3. De voorzorg: Betaalt max. 25€ per jaar terug voor alle erkende vaccins.

3. Socialistische mutualiteit Brabant: vergoedt max. 25€ per jaar voor in België gekochte vaccins.

3. Liberale mutualiteit: Zij vergoeden ook tot 25€ op jaarbasis voor in België erkende vaccins én ook voor bepaalde malariamiddelen.

4. Partena: van Partena krijg je 80% van de kosten terug van erkende vaccins en malariamiddelen. Dat met een maximum van 25€ per jaar.

5. CM betaalt op jaarbasis max. 15€ terug voor reisvaccins. Enkel voor jongeren die nog kinderbijslag gerechtigd zijn en enkel voor vaccins tegen buiktyfus, gele koorts, hepatitis A, japanse encephalitis, meningitis A, W, Y en polio.

6. OZ: Betaalt op jaarbasis 10€ terug voor alle in België erkende reisvaccins.

Enkel voor jongeren

De terugbetaling geldt bij CM enkel voor jongeren die nog recht hebben op kinderbijslag.

Ook malariamiddelen

Goed om weten: de Liberale mutualiteit en Partena zorgen ook voor een terugbetaling van bepaalde malariamiddelen.

Reisvaccins

Bronnen: websites afzonderlijke mutualiteiten + spaargids.be

Informatie onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Laatste correcte info steeds te checken bij je eigen ziekenfonds.


Terug naar boven