Isabela

PH2430 - Filipijnen

Bouw met bamboe met/voor lokale bevolking en krijg een introductie in permacultuur

Isabela Permaculture Development Centre (IPDC) leert de lokale bevolking duurzamer leven en bouwen om zo een oplossing aan te reiken voor de oorzaken van de klimaatsverandering. Ook jij kan hieraan je steentje bijdragen! Het project dompelt je in de eerste plaats onder in de principes van permacultuur, waarbij bouwen met bamboe erg belangrijk is. Eens je de technieken onder de knie hebt, reis je verder om concreet aan de slag te gaan, daar waar er nood aan is. Eerder bouwden vrijwilligers al mee aan een ecologisch infocentrum, een brug en een bamboe adventure parcours voor de lokale kinderen, maar ook het opknappen van huisjes voor ecotoerisme behoort tot de mogelijkheden.

Dit project belooft je een intense interculturele ervaring. Je leeft en werkt letterlijk met en voor de plaatselijke bevolking en reist van het ene project naar het andere. Zo ontdek je op avontuurlijke wijze dit prachtige land van binnenuit.

€ 2.595

18-25 jaar
Max. deelnemers: 9

25/07/24 > 16/08/24

FirstImage

Vrijwilligerswerk

Jullie komen bij aankomst terecht in het domein van Cabiokid, gelegen in Cabiao, Nueva Ecija (Luzon). Na een praktische inleiding en rondleiding op Cabiokid worden jullie ingeleid in de principes van de permacultuur en leren jullie basis bouwtechnieken met bamboe. Jullie passen dit toe op twee verschillende locaties in Isabela, maar altijd in nauwe samenwerking met het plaatselijke werkteam en de bewoners.

Groepssamenstelling

De groep bestaat uit maximum 9 jongeren tussen 18 en 25 jaar. Daarnaast gaat er 1 begeleider mee (21+), die Bouworde selecteert en opleidt en die de praktische zaken ter plaatse opvolgt.

Vrije tijd

Vrije tijd is inbegrepen in de prijs.

Je zal de Filippijnen ontdekken op een heel andere manier de dan doorsnee-toerist. Maar ook jullie zullen de kans krijgen om van de de adembenemende mooie stranden te genieten en te snorkelen in het kristalheldere water. Dit alles op een duurzame manier met respect voor de plaatselijke bevolking.

Fondsenwerving

Voor dit bouwkamp is fondsenwerving noodzakelijk omdat het project niet voldoende middelen heeft om (bouw)materialen aan te kopen. Door vooraf fondsen te werven, kan je op je kamp nuttig werk verrichten en bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking.

We verwachten van de deelnemers aan dit kamp dan ook een extra inspanning om aan fondsenwerving te doen.

Hoe?

  • In de eerste plaats betaal je als deelnemer aan dit bouwkamp 100 euro extra (zit in de kampprijs).
  • Daarnaast moedigen we je aan om bijkomende fondsenwervingsactiviteiten te organiseren (wafelslag, sponsortocht, …). Bijkomende fondsenwervende activiteiten zijn nodig om voldoende materiaalbudget te kunnen inzamelen.

De opbrengst van je fondsenwervingsacties gaat naar je project en is bedoeld voor de voorbereidende werken, voor de aankoop van bouwmaterialen, om het loon van lokale werkkrachten te bekostigen, de nodige machines te huren en na afloop van het kamp, indien nodig, het project verder af te werken.

Wat je concreet kan doen om extra centen in te zamelen voor jouw kamp ontdek je in het documentje Tips&Tricks fondsenwerving dat je terugvindt via Mijn Bouworde.

Concreet - Hoeveel inzamelen?

  • Voor dit kamp hebben we een richtbedrag van 2000 voor ogen. Concreet wil dat zeggen dat jullie bovenop 100€ die in de kampprijs zit, nog zo'n 1300 zouden moeten trachten inzamelen als groep. Meer is altijd welkom.

Ter info:

Voor alle ingezamelde fondsen geldt dat 90% integraal bij het project belandt. De overige 10% gaat naar de ondersteuning van de specifieke projectwerking (prospecties, kwaliteitsbewaking, administratieve ondersteuning subsidiedossiers, …) en dekt, waar mogelijk, bankkosten en verzekert de ondersteuning door het steunfonds.

SDGs

FourthImage

Verblijf

In bamboehuis op de Foundation zelf met eco-toilet en eco-’douche’. Volgens aanvaardbare maatstaven, veilig en hygiënisch, maar sober. Eco in de praktijk. En (h)eerlijk haalbaar.
Op de projecten zal het verblijf vaak "homestay" zijn of in de lokale gebouwen van de coöperatieve, maar altijd met dezelfde regel van hygiëne en voltallige faciliteiten, waaronder slaapmat en/of bed, kussens en muskietennet.

Maaltijden

Heerlijke Aziatische maaltijden die bereid worden voor jullie.

Reisgegevens

Een vlucht heen en terug naar Manilla, waar jullie opgehaald worden door medewerkers van het project. Verplaatsing naar Isabela met bus. De reisroute met e-ticket wordt tien dagen voor vertrek opgestuurd.

Reisdocumenten

Zorg dat je een internationale reispas hebt die nog 6 maanden geldig is na aankomst in de Filipijnen.

Reisgeneeskunde

Wij volgen het advies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Op bouwkamp gaan is een ideaal moment om je in orde te stellen met je basisvaccinaties. Er is een belangrijk risico op malaria in de Filippijnen. Malariatabletten (in combinatie met muggenwerende maatregelen) worden dan ook sterk aangeraden. Raadpleeg tijdig je huisarts i.v.m. deze en mogelijke extra vaccinaties (hepatitis A/B, polio, buiktyfus, Japanse encefalitis, Meningokokken ACWY, hondsdolheid,...).

 

Voorbereiding

Je wordt verwacht om deel te nemen aan de Preparee. Tijdens dit kennismakingsmoment krijg je meer info over Bouworde & jouw specifieke vrijwilligersreis en leer je je groepsgenoten kennen. De datum voor jouw Preparee vind je hieronder. Schrijf je samen met het kamp meteen ook in voor de preparee door hieronder op de link te klikken.

28/04 - Preparee Filippijnen

Naast de preparee organiseren we interessante en verdiepende workshops ter voorbereiding op je vrijwilligersreis. Via de linken hieronder kan je je inschrijven voor deze boeiende sessies:

27/04 – workshop EHOB – eerste hulp op Bouwkamp
27/04 – workshop Zero waste
28/04 - workshop permacultuur voor dummies

28/04 – workshop Digital storytelling
16/03 - houtbewerking voor beginners

Wanneer je inschrijving voor het kamp afgerond is, kan je inloggen op je persoonlijke account op onze website. Daar kan je de deelnemerslijst raadplegen en interessante documenten downloaden.

 

Prijs

  • Je deelnemersbijdrage is een totaalprijs voor de hele reis (incl. vlucht, vrije tijd, ...). Volgende zaken zijn sowieso NIET inbegrepen in de kostprijs: onverwachte taksen en heffingen van de vervoersmaatschappij, reisdocumenten, kosten voor vaccinatie vooraf, medicatie, taksen luchthaven, persoonlijke uitgaven ter plaatse zoals souvenirs en extra drankjes, ... . Voorzie dus zelf ook nog wat zakgeld.
  •  Sociaal tarief: Via het Bouwordefonds willen we jaarlijks een financiële tegemoetkoming bieden aan jongeren die het nodig hebben. Jongeren die via een klevertje van hun ziekenfonds kunnen aantonen dat ze in het stelsel van verhoogde tegemoetkoming zitten, kunnen aanspraak maken op het fonds, mail hiervoor naar Charlotte
  • In schijven betalen: bij Bouworde is het zeker ook mogelijk om het bedrag in schijven te betalen. Indien je dat wenst, stuur je een mailtje naar Wannes.

Terug naar boven